Υπηρεσιες

Κινησιοθεραπεία:

Η Κινησιοθεραπεία είναι μία θεραπευτική μέθοδος η οποία επιδιώκει τη λειτουργική αποκατάσταση και την επιστροφή κάποιου ανθρώπου στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, μετά από κάποιο τραυματισμό ή πάθηση, με τη βοήθεια θεραπευτικών ασκήσεων. Αυτές χωρίζονται σε: Παθητικές (η κίνηση πραγματοποιήται καθαρά από το φυσικοθεραπευτή). Χρησιμοποιούνται κυρίως για την αύξηση του εύρους κίνησης ή όταν ο ασθενής δεν έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει την κίνηση έστω και τμηματικά. Υποβοηθούμενες (η κίνηση πραγματοποιήται από τον ασθενή με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή). Χρησιμοποιούνται για καταστάσεις όπου ο ασθενής δεν έχει ακόμα τη δύναμη να πραγματοποιήσει τη κίνηση μόνος του και θέλουμε να επιτευχθεί μία περισσότερο συντονισμένη κίνηση που θ’αποτελέσει την αρχή της μυϊκής επανεκπαίδευσης. Ενεργητικές (η κίνηση πραγματοποιήται καθαρά από τον ασθενή με ή χωρίς αντίσταση). Χρησημοποιούνται κυρίως για μυϊκή ενδυνάμωση προκειμένου να μπορέσει ο ασθενής να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η Κινησιοθεραπεία πραγματοποιήται κυρίως σε ασθενείς που συνεργάζονται και διαθέτουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνείδησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινήσεις που με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο σύνθετες, διδάσκονται από το φυσιοθεραπευτή αλλά πρέπει να γίνονται κάτω από την επιτήρησή του. Βοηθά σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς που παραμένουν πολύ χρόνο στο κρεβάτι στην πρόληψη ή διόρθωση των ενδεχομένων παραμορφώσεων. Ειδικά προγράμματα κινησιοθεραπείας βελτιώνουν την ισορροπία και ευστάθεια του σώματος σε πολλές παθήσεις του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Σε κάθε ηλικία μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επιλογή της άσκησης γίνεται με βάση την ηλικία, την πάθηση, τις ανάγκες, τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή και το επίπεδο συνείδησής του.

Ειδικές Τεχνικές Κινητοποίησης:

Είναι μία μέθοδος κατά την οποία πραγματοποιούνται κινήσεις που αγγίζουν τα ανατομικά όρια των αρθρώσεων. Ενδεικτικά, αυτές περιλαμβάνουν: Κινητοποίηση Μαλακών Μορίων (Μάλαξη, Ενεργητική Χαλάρωσητων μυών, Παθητική Διάταση). Κινητοποίηση των Αρθρώσεων (Βασική, Προχωρημένη, Ώθηση, Έλξη και Διολίσθηση). Κινητοποίηση Νευρικού Ιστού. Δονήσεις Ταλαντώσεις Έλξη (Traction)

Kinesio Taping:

Η μέθοδος Kinesio Taping είναι μία τεχνική θεραπευτικής περίδεσης. Είναι σχεδιασμένη να διευκολύνει την κίνηση, ενώ προσδίδει υποστήριξη και σταθερότητα σε μύες και αρθρώσεις χωρίς να περιορίζει την τροχιά της κίνησης. Παρέχει παρατεταμένη κινητοποίηση στα μαλακά μόρια, παρατείνοντας τα οφέλη που έχουν αποκομισθεί από τις Ειδικές Τεχνικές Κινητοποίησης. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες (από παιδιατρικά μέχρι γηριατρικά περιστατικά) και βοηθά πληθώρα ορθοπεδικών, νευρομυϊκών, νευρολογικών και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Η μέθοδος αυτή έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό από τη χρήση της στον αθλητικό τομέα καθώς προφυλάσσει από περεταίρω τραυματισμούς χωρίς να μειώνει τη λειτουργικότητα των κινήσεων.

Φυσικοθεραπευτική Μάλαξη:

Η μάλαξη είναι μια από τις πρώτες και κατοχυρωμένες θεραπευτικές πράξεις ενός φυσικοθεραπευτή. Μέσα από επιδέξιους χειρισμούς ο φυσικοθεραπευτής έχει σκοπό να προσφέρει ανακούφιση, αναζωογόνηση, χαλάρωση και ευεξία. Η επαφή των χεριών του θεραπευτή με το σώμα του θεραπευομένου είναι το μέσο που καθιστά τη μέθοδο αυτή μοναδική. Ήδη από τα αρχαία χρόνια είχαν αποδειχθεί οι ευεργετικές ιδιότητες της μάλαξης, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ανά τους αιώνες και να αναφέρεται από τις διδαχές του Ιπποκράτη και τις «βέδες» των Ινδών έως και τα ρωμαϊκά και αναγεννησιακά συγγράμματα. Στις μέρες μας αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο προάσπισης και διατήρησης της υγείας μας με άμεσα αποτελέσματα. Επειδή χρησιμοποιείται η αφή σαν μέθοδος θεραπείας, προκαλεί βαθιά χαλάρωση. Μέσω των έντονων κινήσεων το μυϊκό σύστημα ξεκουράζεται, επουλώνεται και γίνεται εύκαμπτο.. Η μάλαξη στον ουλώδη ιστό επιτυγχάνει τη διάταση και την επαναφορά της ελαστικότητας των τραυματισμένων ιστών, εμποδίζοντας τη δημιουργία συμφύσεων. Οι θεραπευτικοί χειρισμοί για την ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος εμποδίζουν τη φλεβική στασιμότητα του αίματος (ειδικά στα κάτω άκρα) παρέχοντας έτσι έμμεση διευκόλυνση στο έργο του φλεβικού δικτύου και κατ’ επέκταση στο έργο της καρδιάς. Παράλληλα ενεργοποιεί τη λεμφική κυκλοφορία, που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού (δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα). Η μάλαξη αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας σε ένα ευρύ φάσμα παθολογιών. Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές όπως θωπεία, επιπολής και εν τω βάθει ζυμώματα, ειδική κινησιοθεραπεία κ.α. προκειμένου να ανταπεξέλθει στους εκάστοτε θεραπευτικούς στόχους. Χάρη στην ποικιλία των θεραπευτικών χειρισμών έχει αποδειχτεί πως η μάλαξη μπορεί να τονώσει ή να ξεκουράσει ένα σώμα. Να το δυναμώσει ή να το ανακουφίσει από τους μυϊκούς πόνους. Μέσω τόνωσης του σώματος η μάλαξη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μυϊκή κόπωση και τη φυσική σωματική εξάντληση. Μην ξεχνάτε: Δικαίωμα στην άσκηση της μάλαξης έχουν μόνο οι φυσικοθεραπευτές. Αποτελεί κατοχυρωμένη θεραπευτική πράξη και μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να την ασκούν. Κάθε φυσικοθεραπευτής έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει παθολογίες του σώματος μέσω του κατάλληλου τύπου μάλαξης.

Μυοχαλαρωτική Μάλαξη:

Η Μυοχαλαρωτική Μάλαξη είναι μία επιστημονική μέθοδος χειρισμού των μαλακών ιστών που επιδρά στο μυϊκό, νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα. Ανακουφίζει από τον μυϊκό πόνο, διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας μας μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ αυξάνει την αιματική κυκλοφορία.

Ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία επούλωσης και αποκατάστασης, ενώ όταν εφαρμόζεται τακτικά, περιορίζει και προλαμβάνει τα συμπτώματα καταπόνησης του μυοσκελετικού συστήματος και μειώνει τα επίπεδα άγχους. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική στους ανθρώπους που δε μπορούν να ασκηθούν λόγω χρόνου ή κινητικών περιορισμών. Όπως και σε κάθε θεραπευτική πράξη έτσι και στην Μάλαξη, υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Η Μυοχαλαρωτική Μάλαξη εκτός από γνώση διαφόρων χειρισμών και τεχνικών, χρειάζεται γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτοί είναι και οι λόγοι που πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από επαγγελματίες Φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το νόμιμο κατοχυρωμένο δικαίωμα, την κατάλληλη εκπαίδευση και τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις για να ασκούν την Μάλαξη.

Αθλητική Μάλαξη:

Η αθλητική μάλαξη εφαρμόζεται σε αθλητές και άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα προκειμένου να επαναφέρει το μυϊκό σύστημα στη βέλτιστη κατάσταση, να απαλύνει από τον πόνο της καταπόνησης και να επιταχύνει την αποθεραπεία.

Όταν η μάλαξη εφαρμόζεται πριν την προπόνηση (προθέρμανση) επιφέρει τα εξής ευεργετικά αποτελέσματα:

• Αυξάνει την τοπική θερμοκρασία των μαλακών μορίων και προετοιμάζει τους μύες για μέγιστη μυϊκή απόδοση, ενεργοποιώντας τον μυϊκό μεταβολισμό.

• Βοηθά στην πρόληψη μυϊκών κακώσεων αφού βελτιώνει την μυϊκή ελαστικότητα και λειτουργία του προστατευτικού αντανακλαστικού.

• Αυξάνει την νευρική αγωγιμότητα για καλύτερη νευρομυϊκή συναρμογή.

Όταν η μάλαξη γίνεται στο στάδιο της αποθεραπείας επιδρά θετικά διότι:

• Αποκαθιστά σε φυσιολογικά όρια τις τυχόν μυϊκές καταπονήσεις που αναπτύχθηκαν κατά την προπόνηση.

• Αποφορτίζει και ανάγει το μυϊκό σύστημα του αθλητή σε επίπεδα χαλάρωσης.

Προκειμένου η μάλαξη να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, πρέπει να εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, διαφορετικές τεχνικές και να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο επίπεδο του αθλητή και στο είδος του αθλήματος. Για παράδειγμα, είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση του κολυμβητή (ευαίσθητο δέρμα) από αυτή του τενίστα. Όταν η αθλητική μάλαξη εφαρμοσθεί σωστά μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της αθλητικής προσπάθειας. Με βεβαιότητα αποτελεί απαραίτητο εργαλείο αύξησης επιδόσεων στον αθλητή και σημαντικό βοήθημα σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Λεμφικό Μassage:

Το Λεμφικό Massage ανακατευθύνει τη ροή του λεμφικού υγρού στις πιο αποδοτικές διόδους αποστράγγισης και ενεργοποιεί τους φραγμένους κόμβους. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος (διεγείροντας την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού που αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα μας) και βελτιωμένη αιματική κυκλοφορία.

Ενδείκνυται στην αρχική φάση θεραπείας όλων των μορφών οιδήματος και φλεγμονής, σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, σε περιστατικά χρόνιου πόνου και σε συμπτώματα επίμονης κόπωσης.